MET JEZELF ZIJN


EENZAAMHEID In FLOW magazine lees ik een artikel over eenzaamheid. Steeds meer mensen voelen zich eenzaam om verscheidene redenen. Een van mijn grootste angsten is dat ik oud en alleen zal eindigen. Dat is nergens op gebaseerd en toch is het er af en toe.

Ik merk wel dat sinds ik mezelf toe heb gestaan, dat het ok is om met mezelf te zijn en daarvan te genieten, de angst ook kleiner is geworden.

En dan lees ik in dit artikel een uitspraak van Lars Svendsen: "In eenzaamheid ben je alleen met jezelf, in solitude ben je samen met jezelf". Ik merk dat het resoneert en dat dit precies is wat ik voel en ervaar. Mijn momenten van eenzaamheid zijn het sterkste aanwezig geweest in relaties of als ik me temidden van hele grote groepen mensen bevind. Terwijl als ik thuis ben, geland op mijn eigen plek, ik heel goed met mezelf kan zijn.

SOCIAL MEDIA Social media kan een mooie manier zijn om met mensen in verbinding te zijn en het kan ook leiden tot het vergroten van het gevoel van eenzaamheid. Want iedereen heeft het gezellig en leuk samen en jij bent alleen.

Inmiddels gebruik ik social media als een inspiratiebron en volg ik mensen die mijn creatieve kant aanwakkeren of die me inspireren door de manier waarop ze in het leven staan. Ik ontdek nieuwe muziek, interessante boeken en de meest prachtige foto's van National Geographic komen voorbij. Het kanaal maakt me ook bewuster van de uitdagingen die we op deze aarde hebben en wat mensen eraan doen. Deze mensen dragen voor mij bij aan het gevoel dat het niet alleen maar kommer en kwel is op deze aardkloot. Zoals Glennon Doyle, 4ocean en Brene Brown.

THUISKOMEN Het thema eenzaamheid is voor mij ook gerelateerd aan thuiskomen. Want als je thuis kunt komen bij jezelf, zul je je ook minder snel je eenzaam voelen. Althans dat is mijn ervaring. Ik kom thuis op de plek waar ik woon en in de natuur die ik dagelijks probeer op te zoeken. Dan voel ik een enorm gevoel van dankbaarheid en verbondenheid. En met name die laatste is essentieel voor mij.

De verbondenheid met jezelf is voor mij de basis voor de verbondenheid met de ander.

KWETSBAARHEID In een wereld waar er zoveel aan de hand is en tegenstellingen steeds groter lijken te worden, merk ik ook dat er een andere beweging is. Een van verdieping, een reis naar binnen, van waaruit mensen met meer bewustzijn in het leven staan. Er ontstaat een diepere verbinding en niet alleen met vrienden. Op het moment dat je kwetsbaar durft te zijn en jezelf echt durft te laten zien, nodig je de ander uit om zichzelf ook te laten zien. Volgens mij is dat het grootste cadeau wat je elkaar kunt geven.

Ik heb het de afgelopen weken heb ik ervaren in team sessies dat we met elkaar naar een diepere laag kunnen gaan, ook als collega's op het moment dat mensen hun verhaal met elkaar delen en kwetsbaar durven te zijn. Dat voelt zo krachtig! En dan zie je dat we allemaal op de een of andere manier met dezelfde thema's bezig zijn. Als ik in die verbinding kan staan, voel ik me minder eenzaam en zeer verbonden.

Wat een cadeau.

RUMI Ik ontvang een jaar lang iedere dag een gedicht van Rumi en die wil ik tot slot nog met je delen.

It is the time of resurrection, the time of eternity. It is the time of generosity, the sea of lavish splendor. The treasure of gifts has come, its shining has flamed out. See, the rose garden of love Is rising from the world’s agony. - Jalal-ud-Din Rumi

Liefs Chantal

*photos by Chantal

#Persoonlijkeontwikkeling #Reflection

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Instagram - Grey Circle